Cocreatie Let’s Gro
November 21, 2013
Op de donderdagmiddag verzamelden zich een diverse groep mensen in het Concerthuis, om samen te brainstormen over ideeën die de binnenstad van Groningen zouden kunnen verbeteren. Deze cocreatie sessie was een initiatief van Stip La Place & NL Innovators en werd gepresenteerd door Alina Kiers en Marian Sinnige. Na een korte inleiding over de organisatoren werd de sessie gestart met een aantal inspirerende filmpjes van sociale innovaties, zoals Blablacar, AskForTask en Toolpool. Vervolgens werden er drie groepen gemaakt waarin men samen ging brainstormen. Tijdens deze brainstorm kregen de groepen input van de juryleden, met ieder een eigen wensenpakket vanuit een specifieke achtergrond. De jury bestond uit Eric Bos (directeur van V&D Groningen, Groninger City Club), Joke Leemhuis (WMO platform en ouderenraad Gemeente) en Barbera Risselada (Marketing Groningen) en elk vertegenwoordigden zij een specifieke groep zoals bezoeker, ouderen en ondernemers m.b.t de Groninger binnenstad.
Door de input van de juryleden ontstonden interessante invalshoeken, zo kwamen er uit iedere groep ideeën die een positief effect kunnen hebben op de verbinding tussen verschillende doelgroepen. Ook werd er kritisch gekregen naar mobiliteit van ouderen in de binnenstad. Een team was ontzettend goed op dreef, naast dat er veel gezelligheid was werden er ook driftig allerlei mooie ideeën op papier gezet. Uiteindelijk kwam dit team dan ook met maar liefst 4 goede ideeën op de proppen.
Voor het eindoordeel had de jury een aantal belangrijke criteria waar op gelet werd: originaliteit, bevordering van gastvrijheid en cohesie tussen jongeren en ouderen. Het uiteindelijke winnende idee is dat studenten worden ingezet als stadsbutlers, die hulp bieden aan ouderen en minder valide mensen. Zo kunnen de stadsbutlers de ouderen snel en veilig door de binnenstad vervoeren door middel van speciaal aangepaste Tuk Tuks. De student brengt de passagier naar zijn bestemming, en helpt hem eventueel ook de winkel binnengaan, vervoer van tassen of met andere kleine taken. De stadsbutlers kunnen op afroep worden ingezet, maar er kunnen ook standaard een aantal butlers beschikbaar zijn in de binnenstad die te herkennen zijn aan speciale hesjes. Naast dat dit idee hoog scoorde op de criteria van de jury, werd ook de bewustwording onder jongeren als belangrijk effect genoemd.
De bedenkers van dit idee, Ferrick van Dongen en Rein de Vries, krijgen als prijs een NL Innovators team ter beschikking dat in vier weken tijd dit idee helemaal gaat uitwerken tot een concreet plan. Marketing Groningen en Groninger City Club lieten merken zeer geïnteresseerd te zijn en willen graag betrokken blijven in de verdere uitwerking van dit plan. De ontwikkeling door het innovatieteam zal van start gaan in januari, wilt u op de hoogte blijven van de voortgang, blijf ons dan volgen!
In Brussels, locals talk to visiting tourists via public phones